HLP - Egy nő est (Esterházy Péter: Egy nő)

élő részvételi film a fikciós- és a dokumentumfilm határán

2021. november 24 18-22h - Grand Café Szeged
facebook esemény  - jegyek: https://tixa.hu/egy_no_est

 

 

Egy nő összművészeti performansz
film -performansz- beszélgetés - koncert

Program:
- Az Egy nő című montázsfilm vetítése.
- A filmvetítés után beszélgetés performance a film szereplőivel, Kosztolányi Józseffel, Liszkai Tamással, Szilágyi Szabolccsal és a Project333 zenekarral.
- A performance után Project333 koncert

Esterházy Péter Egy nő című regénye alapján készült montázsfilmünket 2020 augusztusában mutattuk be először a szegedi Belvárosi Moziban. Azóta többek között Debrecenben az Apolló moziban, Budapesten az Óvóhelyen, a karantén idején a Toldi és Kino Café Távmoziban tűzték műsorra. Az Esterházy 70-en hivatalos programjában is szerepelt, majd pedig bejutott a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjában.

Most újra Szegeden nézhetitek meg a filmet a Grand Café mozitermében egy performansz kíséretében.
A vetítés után beszélgetést szervezünk a szegedi alkotókkal. Az estet a film zenéjét is jegyző Project333 zenekar zárja.

Az esemény a Homo Ludens Project, a Grand Café és a Szabad terek közös programja.
Támogató: Szabad Terek, EMMI

Helyszín: Grand Café Szeged (Deák Ferenc u. 18)

Jegyvásárlás:
Egy nő filmvetítés: 1000 Ft
Project333 koncert: 1000 Ft
kombinált jegy (film és koncert): 1500 Ft
támogatói jegy: 4000 Ft

online jegyvásárlás:
https://tixa.hu/egy_no_est

A filmről:
A HLP bemutatja a COVID-19 járvány és karantén alatt készült közösségi filmjét:
Egy nő
A forgatókönyvet Esterházy Péter Egy nő című regénye 11 számozott részletének felhasználásával írta: Benkő Imola Orsolya

18 éven felülieknek

Van egy könyv. Szeret. Már amennyire egy könyv szeretni tud. Ez szeret. Nem olyan Müller Péteresen, kimondottan Esterházysan. Egy nő. Ez a címe. Számozott regény.
Tavaly úgy döntöttünk megcsináljuk a színház nyelvén. Majd jött a vírus szappanos maszkban és száműzött minket a négy fal közé, mint mindenki mást. Nesze neked próbafolyamat! Mivel messze áll tőlünk az eltántorodás, gondoltunk még egyet. Ha már tilos a másikat nyilvánosan arcon tüsszenteni, legyen a színház helyett karanténfilm. Felkértünk hát számunkra kedves és fontos alkotókat, hogy mondják kamerába Esterházy szövegeit. Vagy telefonba. Vagy mosógépbe. Amire futja. Küldjék el, ebből lesz a film. Nem távolba révedős pixelszavalat. Montázsfilm. A szó hallatán a csocsóasztalt támasztó bölcsészlányok a fiúik fülébe búgják, hogy képzeletbeli dokumentumfilm, ezt írta a francia Bazin. Az orosz Eizenstein meg azt, hogy maximálisan indulati, emocionális. A srácok vonogatják a vállaikat, fölösleges flancolni, az csak sima vágás. A vasember leüti a gonoszt. Össze van vágva, kész hatszáz. A csajok legyintenek, a montázs költészet barmok, majd kihal belőlük a vágy.
A mi filmünk sem mesél történetet. Egy közös élmény lenyomata. Költői képek sokasága Esterházy szövegein keresztül. A vágyról, a vágytalanságról. Hogyan élte meg az ember bezártságot a karantén alatt, hogyan vágyott a közelségre, a találkozásra? A karanténidőszak költői lenyomata. Hogyan tudunk egymáshoz közelebb jutni? Mire ébresztett rá a bezártság? Mi lett fontos, égbekiáltó? Közelebb akarunk jutni másikhoz. A következő lépés az érintés dicsérete.

Alkotók, szereplők:
Gyimesi Ágnes Andrea (Ágens), Botka Dóra, Góbi Rita, Kiss Izabella, Lányi Nicolette, Polner Eszter, Vecsernyés Viktória,
Bánföldi Szilárd, Kosztolányi József, Liszkai Tamás, Rédei Roland, Szilágyi Szabolcs
Interjúk: Mezei Tímea, Kállai Ákos, Korponai Dávid
Zene: Roskó Gábor, Héjja János, Gyüdi Eszter
Vágás, hang, zenei szerkesztő, sound effect: Szilágyi Szabolcs
Látvány és grafika: Kovács András Gyula
Produkciós asszisztens: Dr. Benkő Marianna
Vágó, operatőr: Szemendrey István és az alkotók
Rendező: Benkő Imola Orsolya, Szilágyi Szabolcs

Támogatók: EMMI, NKA - Nemzeti Kulturális Alap - www.nka.hu, Stage Hive, Óvóhely
A film elkészültét és bemutatását Esterházy Péter jogutódjai, és képviseletükben a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyezte.