Törékeny

 

For the English version please scroll down!

norvegalap.hu

TÖRÉKENY

Pályázati kódszám: HU01-0014-COOPER-B1-2017 - Projektgazda: Szegedi Focus Műhely Alapítvány

Tanulmány
A Törékeny című projekt tapasztalatai Készítette Mezei Tímea 

Összefoglaló Értékelés

Törékeny nyomozószínház - Bánkitó fesztivál:
2018. július 14. 11:00 

Törékeny nyomozószínházi előadások középiskolások számára a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen:
2018. március 5.
2018. március 14.
2018. március 19.
2018. április 9.
2018. április 11.

Törékeny nyomozószínház felnőtteknek:
Nyilvános nyomozószínházi előadás felnőtteknek!
Az előadás INGYENES, de REGISZTRÁCIÓHOZ kötött!
Regisztráció:homoludensproject@gmail.com
Törékeny nyomozószínház felnőttek számára a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen:
2018 április 10.

Nők elleni erőszak. Súlyos téma. Beszélni kell róla és megoldani. Akár egy nyomozást. Apropó, szereted a krimit, a rejtélyeket, kibogozni a megoldatlan bűneseteket? Részt vennél szívesen egy nyomozáson? Nyomozószínházunkon ezt most megteheted!

Főszereplőnk Bárány Kitti, egy átlagos, jó humorú, egyetemista lány. Lúg támadás áldozata lett. Nem sokat tudunk az esetről, egy viszont biztos, rengeteg nyom és múltbéli emlék áll a rendelkezésünkre. A rendelkezésetekre; ugyanis rajtatok áll, hogy elkapjuk-e a tettest vagy sem. Segítsünk Kittinek és nyomozzuk ki együtt, ki volt az elkövető! 

Alkotók: Benkő Imola Orsolya, Gyüdi Eszter, Mezei Tímea, Szilágyi Szabolcs
Fény, technika: Nahóczki Viktor Szakmai Tanácsadó: Gruik Zsuzsa
Rendező: Benkő Imola Orsolya

ZUG Színház és Művészeti Tetthely (Szeged, Gyertyámos utca 4.)

 

TÖRÉKENY KONFERENCIA
Millenniumi Kávéház (Szeged Dugonics tér 12.) 2018. március 2.

8:30 – 9:15 Regisztráció
9:15 – 9:30 Megnyitó
9:30 – 11:00 Jørgen Lorentzen (NO) - filmes producer, férfijogi szakértő: Hogyan állíthatják meg a férfiak a nők bántalmazását? (workshop, angol nyelven)
11:00 – 11:20 Szünet
11:20 – 12:50 Antoni Rita (HU) - a Nőkért Egyesület elnöke, szakújságíró: A nemi szocializáció szerepe a nők elleni erőszak kialakulásában (workshop, magyar nyelven)
13:00 – 14:00 Ebédszünet
14:00 - 15:30 Street Art Workshop Lene Therese Teigen (NO) rendezőnő és drámaíró közreműködésével (a nyelvi akadályok leküzdését tolmács segíti)
15:30 Konferenciazárás, flash mob

ZUG Színház és Művészeti Tetthely (Szeged, Gyertyámos utca 4.)

11:30 – 13:00 Homo Ludens Project: Törékeny nyomozószínház középiskolásoknak (magyar nyelven)
13:00 – 13:30 Beszélgetés Lene Theresa Teigennel (NO) a nyomozószínházi előadásról (a nyelvi akadályok leküzdését tolmács segíti)
14:00 – 15:30 Homo Ludens Project: Törékeny nyomozószínház a konferencia résztvevői számára (magyar nyelven)

 

A projekt célja, hogy művészeti eszközök segítségével felhívjuk a figyelmet a nők elleni erőszakra, valamint népszerűsítsük azokat a módszereket, amelyek segítségével a férfiak felléphetnek a nők bántalmazása ellen. Tehát elsődleges célcsoportunk a fiatal fiúk és férfiak, azaz a felnövekvő generáció.

A projekt első lépéseként norvég partnerünk, a Hedda Alapítvány közreműködésével egy tanulmányút során elismert norvég szakemberek, Jorgen Lorentzen és Lene Therese Teigen segítségével megismerkedünk a nők elleni erőszak hátterével és a színházi eszközök lehetőségeivel az erőszak felszámolása területén.

A tanulmányút tapasztalataira építve létrehozunk egy nyomozószínházat színházi eszközök segítségével, amelynek főszereplője egy bántalmazott nő. A nyomozószínházat 2018. március 2-án, egy konferencia keretében mutatjuk be, ahol a hazai civil szervezetek, neves előadók gyakorlatorientált szemináriumai és előadásai mellett projektpartnerünk segítségére is számítunk a résztvevők szemléletformálását illetően. A konferencia során a résztvevők (megfelelő szakmai segítséggel) művészeti akciókat terveznek, melyeket figyelemfelkeltő szándékkal kivisznek az utcára. A konferenciát követően a nyomozószínházat 5 helyi középiskolás diákcsoport számára is bemutatjuk ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen.

The aim of the project is to raise awareness to violence against women and to promote methods that enable men to stand up against violence against women. The target group is young boys and men, that is to say, the next generation.

First, with the cooperation of our Norwegian partner, HEDDA Foundation, and in the form of a study trip, we will learn about the features and dynamics of (domestic) violence against women and possible roles of theatrical methods in combating violence from the noted Norwegian experts, Jorgen Lorentzen and Lene Therese Teigen.

As a result of the study trip, we will create a detective play using theatrical tools. The main character is a woman who was abused and injured by lye. The play will be presented as part of a conference on 2nd March 2018, where Hungarian civic organizations and noted experts will hold practically oriented seminars and presentations. Our Norwegian partner will also take part in the awareness-raising of the participants. Participants will also take part in a workshop, where (with appropriate professional help) they will design their own artistic actions. In order to raise awareness, these actions will also be presented to the public. The detective play will be presented to a wider audience: we will present it to groups of teenagers from 5 local high schools after the conference in ZUG Theatre.

Projekt szatusza: