Rólunk

1% HASZNOS CÉLOKRA - Szegedi Focus Műhely Kortárs Színházi és Összművészeti Alapítvány  - 18475245-1-06

A HOMO LUDENS PROJECTRŐL

Alkotóközösségünk a Homo Ludens Project, a Szegedi Focus Műhely Alapítvány segítségével jött létre 2013. márciusában. A project megálmodója és létrehozója Benkő Imola Orsolya, aki korábban a Szegedi Focus Műhely társulatának művészeti vezetője és rendezője volt.

A Szegedi Focus Műhely 2003. és 2011. között független színházi társulatként működött, éves repertoárral, vendégszereplésekkel, fesztiválszereplésekkel, díjakkal. Előadásaikat – Apatheatrum (készült Esterházy Péter: Búcsúszimfónia c. művéből), Mrozek: Özvegyek, Érintésvágy, Maga például eljött ide? (készült Nádas Péter: Találkozás c. darabjából), Boguslaw Schaeffer: Kacsa, INGER- kísérletek, Húst, kilóra!, ÖRÖM-börze, 1percesek stopperen!, LightMagyarMix, BELUÁNIA, Happy Hour, Good bye sweet naivity! - Szeged mellett nagy sikerrel mutatták be többek között a Kecskeméti Katona József Színházban, a budapesti Szkéné Színházban, a Bárka Színházban, Pécsett, a Művészetek Völgyében, és nemzetközi fesztiválokon (Arad Fun Underground Theater Projekt, THEALTER-SZASZSZ Fesztivál, Közép-Európa Színházi Fesztivál, Bécs) is. A társulat "kutatószínház" volt, elkötelezetten kereste a színház legkülönbözőbb kifejezési lehetőségeit és kommunikációs csatornáit.

Benkő Imola Orsolya és az alapítvány archív előadásairól itt olvashat.

A társulat megszűnését követő egy évben született meg a „játékos ember” projektötlet. Alkotóközösségünket a játékos, önfeledt gyermeki szemléletmód inspirálta: szabad játék a különböző művészeti ágakkal, szabad játék műfajokkal, látszólag összeegyeztethetetlen témákkal, nevetséges, megvetett vagy épp szimpatikus figurákkal, kritikus társadalmi helyzetekkel, játék a valósággal, játék a színházzal.

Alkotóközösségünket tehát  az új forma élteti, a változatos színházi nyelv, a közösségi lét, a társadalmi szerepvállalás, számunkra kiemelten fontos a hasznos cselekvés és a megújulás. Választott előadásainkban így egyaránt megfér a költői színház, a performansz, a színházi nevelési előadás, egy klasszikus mű újragondolása vagy egy intimszínház műfaján alapuló autó-színház. Minden évad egy lehetőség, egy új szemszög, amelyen keresztül vizsgálni lehet a körülöttünk lévő világot, a társadalmat és magát az embert. A játékos ember játszik a műfajokkal, játszik a színházzal.

Az alkotóközösség szemlélete lehetővé teszi a társadalmi problémák szabad, és játékos megközelítését, a különböző művészeti ágak, műnemek és műfajok keveredéséből származó új műfajok létrejöttét, nyitottságot az európai és tengerentúli kortárs művészetekre.

A Homo Ludens Project célkitűzésünk szerint különböző intézményekkel, társulatokkal, önálló alkotókkal folyamatos és változatos együttműködéseket szeretne generálni, hazai és nemzetközi szinten.

Előadásaink állandó próba és játszóhelyünkön, a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen láthatóak. A ZUG 2016. szeptembere óta várja a szegedi közönséget saját- és vendégelőadásokkal.

Az alkotóközösség alapító tagjai: 

Benkő Imola Orsolya: művészeti vezető, rendező

Szilágyi Szabolcs: színész

Kovács Gyula A.: grafikus, performer

 

1% HASZNOS CÉLOKRA - Szegedi Focus Műhely Kortárs Színházi és Összművészeti Alapítvány  - 18475245-1-06

Alapítványi dokumentumok:

Alapító okiratunk

Nyilatkozat jegybevételről 2022/2023-as évad

Nyilatkozat jegybevételről 2021/2022-as évad

Nyilatkozat jegybevételről 2020/2021-as évad

Nyilatkozat jegybevételről 2019/2020-as évad

Nyilatkozat jegybevételről 2018/2019-as évad

Nyilatkozat jegybevételről 2017/2018-as évad

Beszámoló és Közhasznúsági jelentés - 2023

Beszámoló és Közhasznúsági jelentés - 2022

Beszámoló és Közhasznúsági jelentés - 2021

Beszámoló és Közhasznúsági jelentés - 2020

Beszámoló és Közhasznúsági jelentés - 2019

Beszámoló és Közhasznúsági jelentés - 2018

Beszámoló és Közhasznúsági jelentés - 2017

Beszámoló és Közhasznúsági jelentés - 2016

Beszámoló és Közhasznúsági jelentés - 2015

Adatkezelési tájékoztató