Rólunk

 

A HOMO LUDENS PROJECTRŐL

Alkotóközösségünk a Homo Ludens Project, a Szegedi Focus Műhely Alapítvány segítségével jött létre 2013. márciusában. A project megálmodója és létrehozója Benkő Imola Orsolya, aki korábban a Szegedi Focus Műhely társulatának művészeti vezetője és rendezője volt.

A Szegedi Focus Műhely 2003. és 2011. között független színházi társulatként működött, éves repertoárral, vendégszereplésekkel, fesztiválszereplésekkel, díjakkal. Előadásaikat – Apatheatrum (készült Esterházy Péter: Búcsúszimfónia c. művéből), Mrozek: Özvegyek, Érintésvágy, Maga például eljött ide? (készült Nádas Péter: Találkozás c. darabjából), Boguslaw Schaeffer: Kacsa, INGER- kísérletek, Húst, kilóra!, ÖRÖM-börze, 1percesek stopperen!, LightMagyarMix, BELUÁNIA, Happy Hour, Good bye sweet naivity! - Szeged mellett nagy sikerrel mutatták be többek között a Kecskeméti Katona József Színházban, a budapesti Szkéné Színházban, a Bárka Színházban, Pécsett, a Művészetek Völgyében, és nemzetközi fesztiválokon (Arad Fun Underground Theater Projekt, THEALTER-SZASZSZ Fesztivál, Közép-Európa Színházi Fesztivál, Bécs) is. A társulat "kutatószínház" volt, elkötelezetten kereste a színház legkülönbözőbb kifejezési lehetőségeit és kommunikációs csatornáit.

A társulat megszűnését követő egy évben született meg a „játékos ember” projektötlet. Alkotóközösségünket a játékos, önfeledt gyermeki szemléletmód inspirálta: szabad játék a különböző művészeti ágakkal, szabad játék műfajokkal, látszólag összeegyeztethetetlen témákkal, nevetséges, megvetett vagy épp szimpatikus figurákkal, kritikus társadalmi helyzetekkel, játék a valósággal, játék a színházzal.

Az alkotóközösség projektindító első közös játékos alkotása a Vinka gameformance. Vinka a Homo Ludens Project ikonikus figurája, a bennünk élő örök gyerek, aki egy csapatjáték keretében, a performance eszközeivel segít újra elsajátítani, felfedezni a bennünk élő gyereket, és a hétköznapokban szóhoz juttatni.

Az alkotóközösség szemlélete lehetővé teszi a társadalmi problémák szabad, és játékos megközelítését, a különböző művészeti ágak, műnemek és műfajok keveredéséből származó új műfajok létrejöttét, nyitottságot az európai és tengerentúli kortárs művészetekre.

1% - Szegedi Focus Műhely Kortárs Színházi és Összművészeti Alapítvány  - 18475245-1-06

Az alkotóközösség állandó tagjai: 

Benkő Imola Orsolya: művészeti vezető, rendező

Kállai Ákos: színész, filmes és színházi rendező

Kovács Gyula A.: grafikus, performer

Szilágyi Szabolcs: színész

A Homo Ludens Project célkitűzésünk szerint különböző intézményekkel, társulatokkal, önálló alkotókkal folyamatos és változatos együttműködéseket szeretne generálni, hazai és nemzetközi szinten.

 

Az alapítványi információkról a továbbiakban itt olvashat.

Alapító okiratunk