A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE: Mire való a kreatív írás?

2020. szeptember 17. - u-szeged.hu/sztemagazin

https://u-szeged.hu/sztemagazin/2020/91-unnepi-konyvhet-szte?fbclid=IwAR...

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 91. Ünnepi Könyvhét rendezvény-sorozathoz 2020. szeptember 14. és 24. között kapcsolódnak az egyetemi programok. A kezdő napon – a koronavírus terjedése elleni óvintézkedések szigorú betartása mellett – az SZTE BTK oktatója, Szilasi László irodalomtörténész vezetésével mutatkozott be a Homo Ludens Project kreatív írással foglalkozó csoportja. A Szövegdiszkó című produkció a kurzus vezetőjének és résztvevőinek alkotásait a képzőművészet és a zene segítségével elevenítette meg a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen. A kreatív csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.

A kreatív írás került a középpontba a 91. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó szegedi egyetemi program-sorozat nyitó napján.

A Homo Ludens Project, valamint a ZUG Színház és Művészeti Tetthely együttműködésében, Szilasi László, az SZTE BTK irodalomtörténész oktatója, József Attila és Mészöly Miklós-díjas író vezetésével immáron harmadik alkalommal indul kreatív írás kurzus. Az eddigi teljesítményt bemutató produkciónak a ZUG adott otthont. A rendezvény háziasszonyi szerepkörét a kreatív írásaival is bemutatkozó Benkő Imola Orsolya rendező, művészeti vezető, az SZTE alumnusa vállalta.

A helyszín atmoszféráját a teljes sötétséget megtörő, kék színű világítás és a füzérsorokat alkotó, plafonra függesztett papírlapok erősítették, azaz a bemutatandó művek példányai.

A Homo Ludens Project Rendhagyó foglalkozása, a vizuális kedvcsináló kezdetén, a tapasztalatok megosztása és az érdeklődők kérdéseinek megválaszolása előtt a csoport vezetője, Szilasi László író, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatója készülő önéletírásából olvasott föl részleteket. Készülő művét három fő részre tagolta, ezek közül az első szakaszból hallhattunk részleteket, amelyben a születése előtti családtörténetbe enged betekintést. A szerző önéletírása második részében saját magát helyezi fókuszba, míg a harmadikról annyit árult el, hogy életének egyik kitüntetett eseménye köré épül.

 

Miként épült fel a kreatív írás foglalkozás és hogyan segíti hétről hétre az írástechnika fejlődését? Válaszként a kreatív csoport tagjai közül Benkő Imola Orsolya, Czabala Zsófia, Császár Annamária és Szilágyi Szabolcs elmondta: a workshop jellegű találkozók minden alkalommal könyvajánlóval indultak, ahol megvitatják az aktuális olvasmányokat. A kiscsoportos foglalkozásokon napló és kispróza műfajban alkottak szövegeket, amiket megbeszéltek egymással. Fontos megemlíteni, hogy például a naplónál – ahol egy-egy hét eseményeit kellett mindössze másfél oldalon megjeleníteniük – elsősorban a nyelvre, nem a tartalomra koncentrálva elemezték a szövegeket.

A megszületett művek közül kiválasztott írásokat képi és zenés kíséret mellett olvasták föl a Homo Ludens Project színészei: Kiss Izabella, Lányi Nicolette és Szilágyi Attila. Czabala Zsófia: Konfetti, Császár Annamária: Köd, Szilágyi Szabolcs: A valagadnak nincsen romantikája, Szilasi László: A sikoly ideje (részlet a Kései házasság című regényből), Benkő Imola Orsolya: Árnyék című novellája hangzott el és vált „láthatóvá” asszociációs képvetítéssel. A látvány az SZTE alumnusa, Kovács Gyula András képzőművész alkotása lett, míg Szilágyi Szabolcs és Nahóczki Viktor találta ki és hozta létre a hangszőnyeget. A szövegek a változó színű és erősségű fények, a különféle képek, hanghatások segítségével elevenedtek meg, miközben a hangfalakból szóló szövegek alkotói a hallgatóság soraiban ültek.

Többféle kreatív írás kurzust is hirdet az SZTE BTK a hallgatóinak. A Homo Ludens Project foglalkozására bárki jelentkezhet. Az új szerzők is lehetőséget kapnak arra, hogy a kurzus végeztével bemutatkozhassanak egy ilyen estén, valamint írásaikat a tiszatajonline.hu honlapján is publikálják.

A 2020. októberben induló, tíz alkalmat felölelő tanfolyam – többek között – az írástechnika és az analitikus szemlélet fejlesztését, a kortárs irodalmi tudás bővítését hivatott segíteni. Emellett a résztvevők betekintést nyerhetnek az írói munka rejtelmeibe is, miközben a szerkesztés, a korrektúra, a könyvkiadás kérdései is terítékre kerülnek a találkozókon.

SZTEinfo – Szöveg és fotó: Lovai Szilvia