A Homo Ludens Project decemberben - artnews.hu

2019. november 27. - artnews.hu

http://artnews.hu/2019/11/27/a-homo-ludens-project-decemberben/

 

A 2019/2020-as évadot a szegedi Homo Ludens Project független színházi alkotóközössége a Hasznos vagy! szlogennel indította el. Ennek megfelelően az alkotóközösség körében is sokkal nagyobb hangsúlyt kap a társadalmi szerepvállalás. Ezt a mentalitást követi a programok összeállítása is, hiszen a Homo Ludens Project állandó játszó- és befogadóhelyén, a ZUG Színházi és Művészeti Tetthely szervezésében a decembert egy Adománygyűjtő adventi koncerttel nyitjuk meg december 10-én. A karácsony közeledtével, arra gondoltunk, hogy szeretnénk Oldd meg! fórumszínházi előadásunkat bemutatni egy olyan középiskolai osztálynak, akik nem tehetnék meg, hogy részt vegyenek konfliktuskezelési foglalkozásunkon. Ezért adománygyűjtő adventi koncertet szervezünk. A koncerten befolyt jegyárak összeget pedig felajánljuk egy osztályközösségnek, akik januárban részt vehetnek a programon, és a ti hozzájárulásotokkal oldhatják meg problémáikat. A koncert helyszíne a ZUG Színház és Művészeti Tetthely. Az este fellépői a Csillagerdő, Pintér Norbert és Ballai Anna Mária, Csíkos Szonja, Huszon7ét akkusztik és Homo Ludens Project alkotói.

December 13-án a Szilasi László által vezetett szépírás kurzus bemutatja a foglalkozások során született írásokat a Vigyorgós pofád! Szépírás kurzus felolvasó esten a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen. Az október óta tartó foglalkozáson megírt naplókat és tárcákat Balogh Hanna Dorka, Benkő Imola Orsolya, Czabala Zsófia, Császár Annamária, Szilágyi Szabolcs és Wágner Róbert fogja felolvasni a közönségnek. A felolvasásra nem csak a szövegek megszólaltatásával készülünk, hanem képzőművészeket is hívtunk, hogy ott helyben, az itt és mostban reflektáljanak az írásokra.

A Homo Ludens Project HUMÁNIA című előadásának premierje 2019. május 24-én volt, és egészen a 2019/2020-as évad végéig a repertoáron tartjuk. A produkció a 29. Thealter Fesztiválon is bemutatkozott; a november 16-i teltházas budapesti fellépés után pedig a székesfehérvári FIN utóprogramjaként és a debreceni DESZÍNHÁZban is előadjuk.  A HUMÁNIA túllép a színház keretein. Az előadáshoz egy színházi foglalkozás is kapcsolódik, amely során a közönség és az alkotók művészek együtt megterveznek és később meg is valósítanak egy civil közösségi akciót. Először egy közösségi szemétszedés szerveződött, majd egy idősek otthonában rendeztünk meg egy szülinapi bulit. A civil akció folytatásaként egy korábban középiskolásoknak bemutatott HUMÁNIA előadáshoz kapcsolódóan született meg az a kezdeményezés, amely a hajléktalanok megsegítésére irányul. Az akció megvalósítására december 18-án kerül sor a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai által.

Az évet egy zenés alternatív társadalomkritikával, a Nézőművészeti Kft. EztRád című vendégelőadásával zárjuk december 29-én. Az előadás a Szegedi Focus Műhely Alapítvány Homo Ludens Projectje és a ZUG Színház és Művészeti Tetthely szervezésében, illetve a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében valósul meg a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában.  Az előadás. A szereplők közt Mucsi Zoltánt, Scherer Pétert, Parti Nórát, Molnár Gusztávot, Katona Lászlót és Kovács Krisztiánt tudhatjuk. Az előadás helyszíne a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza.

Nézőművészeti Kft.

2020-ban is a Hasznos vagy! szlogenünk szellemében cselekszünk. Január 22-én az év első HUMÁNIA előadását tartjuk a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen. Az előadás a társadalmi felelősségvállalás kérdését feszegeti, és arra keresi a választ, mit jelent napjainkban a haza fogalma, hogyan viszonyulunk a hazaszeretethez, illetve hogyan képzelnénk el egy élhető jövőt. Humánia mindannyiunk jövendőbeli országa. Ezért gondolkozunk együtt a közönséggel az előadást követő színházi foglalkozáson a jövőnkről és lehetőségeinkről, és ezért szervezünk civil akciókat: hiszen Humánia köztünk épül!