A költészet napján - József Attila 110.5

2015. április 10. - delmagyar.hu

https://www.delmagyar.hu/szeged-es-kornyeke/a-kolteszet-napjan-jozsef-at...

 

Szeged - A Homo Ludens Project alkotóközössége József Attila születésének 110. évfordulóján szkeccsszínházi előadást mutat be József Attila 110.5 címmel ma este a Szegedi Pinceszínházban. A Grand Caféban költészetnapi maratont rendeznek Balog Józseffel és Darvasi Lászlóval.

A költészet napja és a költő 110. születésnapja alkalmából József Attila 110.5 című szkeccsszínházi előadásunkat láthatja a közönség szombat este a Szegedi Pinceszínházban. Tavaly csináltunk egy Woyzeck 100.5 című produkciót, amelyben szintén ugyanez az öt alkotó, Balog József, Kállai Ákos, Kovács A. Gyula, Szilágyi Szabolcs és jómagam egy-egy 10-15 perces szkeccsdarabot rendeztünk a Büchner-drámából. Most is mindenki a saját nézőpontjából és József Attilához való viszonyulása alapján csinál egy-egy 10-15 perces jelenetet – mondja a projekt megálmodója és létrehozója, Benkő Imola Orsolya, az egykori Szegedi Focus Műhely és a Homo Ludens Project vezetője, aki Vágó Márta és Szántó Judit visszaemlékezéseiből és József Attila verseiből a költő szellemi hagyatékával foglalkozó szkeccset rendez.

– Légszomj címmel csinálunk egy jelenetet, amit József Jolán József Attila élete című könyve alapján állítottunk össze. Alapvetően a gyermekkori traumák későbbi művészetére gyakorolt hatását mutatjuk be odaillő versrészleteket is felhasználva – fogalmaz a következő jelenet rendezője, Kállai Ákos.

– Egyszerű dolgom volt, mert egy reggel A hetediknek arra a sorára ébredtem: „Dongják körül, mint húst a légy!” Ötféle színházesszé-monológ hangzik majd el a jelenetünkben. A központi motívum pedig az, hogy egy dög körül kik legyeskednek. Hogy ki a dög – a színész, akit cincál egy ilyen szituáció –, az majd kiderül – mondja saját jelenetéről Balog József.

Vendégváró címmel a Szabad ötletek jegyzéke alapján asszociatív képekben gazdag karácsonyi álomvilágot teremtünk majd – árulja el a következő installáció alkotója, Szilágyi Szabolcs.

Az ötödik jelenet rendezője, Kovács A. Gyula a „döntsd a tőkét” alapján készül egy jelenettel. A szkeccsdarabot – amelyben Csorba Kata, Frank Tímea, Galog Márton, Gyüdi Eszter, Gyüdi Sándor, Karagics Anna, Papp Máté, Szeghő Kata és Zsíros Ádám is fellép – ma este négy időpontban, 18, 20, 22 és 24 órától is játsszák a Szegedi Pinceszínházban. Mivel a férőhelyek száma korlátozott, a jegyelőrendelés ajánlott a hlpszkeccs@gmail.com e-mail címen.