Akciófilmek mintájára készült utcaszínházat mutat be a Homo Ludens Project

2021. június 5. - kultura.hu

https://kultura.hu/akciofilmek-mintajara-keszult-utcaszinhazat-mutat-be-...

A Homo Ludens Project alkotóközössége június 19-én és 20-án mutatja be új, Megfigyelő játék című produkcióját. Az előadás különlegessége, hogy egyszerre utcaszínház és egyszerre élő, részvételi film. Az akciófilmek mintájára készült Megfigyelő játékot először Szeged utcáin és közterein, illetve az online térben nézheti meg a közönség.

A Homo Ludens Project alkotóközössége különleges, a színház és a film határán mozgó előadást mutat be. A Megfigyelő játék elhagyja a hagyományos színházi kereteket, és utcaszínházként Szeged közkedvelt területein, utcáin, közterein játszódik. Ezzel együtt pedig egyszerre egy élőben közvetített, részvételi film is. Egy biztos: akár a helyszínen, akár online nézi, egy humoros, az akciófilmek mintájára készült, izgalmas előadást láthat a közönség.

A játékosság az új produkcióban sem marad el. A helyszínen két néző tud részt venni, akik aktív résztvevőjévé válnak az eseményeknek. A történet szerint ők is játékosok lesznek, mégpedig a szemek, akik okostelefonokkal figyelik meg a szereplőket, segítve ezzel a karaktereket, hogy elérjék céljukat. Aki online szeretné nézni az előadást, az pedig élőben kommentelhet, szavazhat és egyes esetekben dönthet is a szereplők sorsáról.

Az előadás szereplőit Botka Dóra, Bánföldi Szilárd és Szilágyi Szabolcs alakítják. A produkcióban Nahóczki Viktor felel a látványért, a kisfilmekért és az élő közvetítésért. A Megfigyelő játék rendezője Benkő Imola Orsolya, aki az előadás szövegkönyvét és forgatókönyvét is jegyzi.

A Homo Ludens Project ajánlója így szól: „Új bemutatónk utcaszínház és egyben egy élő, részvételi film, amely a fikciós- és a dokumentumfilm határán mozog. Azzal a gondolattal játszunk el, hogyan nézne ki Magyarország 2030-ban.

Disztópiánk szerint Magyarország államformája Egyesült Digitális Köztársaság. A társadalom közel 75%-a kamerákkal megfigyelt környezetben él, ami a társadalmi biztonságot garantálja. Egy mesterséges intelligencia kreditpontok szerint osztályozza a polgárokat. Minél hasznosabb valaki a köztársaság számára, annál több pontot kap és annál jobb életet élhet. Akinek kevés pontja van, mert kártékony figurának minősül, az ellehetetlenül.

Éppen ezért az Egyesült Digitális Köztársaság egy élő show-műsort hirdet, a Megfigyelő játékot. Ebben két olyan ember versenyez, aki kevés ponttal rendelkezik. Ha nyernek, elfoglalhatják méltó helyüket a társadalomban. Ha veszítenek, kitaszítottakká válnak. Sikerül nekik? Hogyan tudják elérni a céljukat? Itt minden az, aminek látszik. Vagy mégsem?

Nyomokban Petőfi Sándort és Boguslaw Schaeffert tartalmaz.”

Kép forrása: Homo Ludens Project