Átélhetővé vált, hogy a vágy és a vágytalanság miként működteti a társadalmat​​​​​​​

2020. augusztus 5. - szegeder.hu

http://szegeder.hu/atelhetove-valt-hogy-a-vagy-es-a-vagytalansag-mikent-mukodteti-a-tarsadalmat/

Átélhetővé vált, hogy a vágy és a vágytalanság miként működteti a társadalmat

 

A szegedi Homo Ludens Project független színházi alkotóközössége augusztus 15-én indítja új évadát. Évadnyitójuk egy összművészeti esemény, közösségi alkalom lesz, ahol a nézőkkel együtt ünnepelik a kulturális élet újraindulását. Az esemény egyúttal a 30. THEALTER Fesztivál hivatalos programja.

Elsőként a Perdül című szabadtéri táncelőadás várja az érdeklődőket augusztus 15-én 19:00 órától a Vaszy Viktor téren. A 2006-ban létrejött Góbi Rita Társulat ezzel a térspecifikus, fúziós performance-szal visszatér a kezdeteihez. Az előadás a humort, az élet élvezetét helyezi a középpontba. Ezt követően a Belvárosi Mozi Balázs Béla termében 19:30-tól az Egy nő című montázsfilm bemutatójára kerül sor.

Az alkotóközösség az Esterházy Péter Egy nő című regényéből készülő, a film és a színház határán mozgó audiovizuális performanszon dolgozott. A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben azonban nem tudták próbálni, a bemutató bizonytalanná vált, ezért úgy döntöttek, hogy számukra fontos alkotókat kérnek fel egy montázsfilm készítésére. Színészek, táncosok, képzőművészek és zenészek fogtak össze egy közösségi film létrehozására. A résztvevők otthon, a rendelkezésre álló technikai eszközökkel feldolgoztak egy meghatározott részt a forgatókönyvből. Az így, valamint a próbák során korábban készült felvételekből Benkő Imola Orsolya, Szilágyi Szabolcs és Szemendrey István készítette el a végső filmet.

A Homo Ludens szerint ez a montázsfilm a karanténidőszak költői lenyomata. Azokra a kérdésekre keresi a választ Esterházy Péter szövegeinek feldolgozásán keresztül, hogy hogyan tudunk egymáshoz közelebb jutni, mire ébresztett rá bennünket a bezártság, mi lett valóban fontos. Hogyan vált még inkább átélhetővé, hogy a vágy és a vágytalanság miként működteti a társadalmat.

Ezt a témát gondolja tovább a Homo Ludens Project őszi bemutatója, Az érintés dicsérete is. A Góbi Rita Társulat és az alkotóközösség közös munkájából létrejövő alkotás egy közösségi performansz, a tánc, a színház, a performansz-színművészet és az irodalom elegye. Az improvizáció eszközével létrejövő előadást a Covid-19 és a veszélyhelyzet inspirálja, ahol egy táncművész és egy színész a társadalmi bezártságra és a közösségben való létezés utáni vágyra reflektál. Feldolgozza az érintés utáni vágyat a karanténhelyzettel összefüggésben, ugyanakkor nem a helyzet negatívumaira koncentrál. Helyette felhívja a figyelmet az együttlét, a kapcsolatok és az érintés fontosságára, utat mutat, hogyan lehet, hogyan érdemes egymáshoz közel kerülni. Az érintés dicsérete ősbemutatójára szeptember 11-én 19 órától kerül sor a III. Tisacra Összművészeti Fesztivál keretében a szegedi Alsóvárosi Ferences Plébánia kertjében.

Szűcs Dániel
2020. 08. 05.

Nyitókép: Piti Marcell