Bemutatóval zárja az évadot a Homo Ludens Project

2019. május 23. - SÓLYOM BÁTOR BLOGJA

https://lehetmaskentpkerdojel.blog.hu/2019/05/23/bemutatoval_zarja_az_evadot_a_homo_ludens_project

A szegedi függetlenszínházi alkotóközösség május 24-én és 2019. május 30-án, 19:00-i kezdéssel HUMÁNIA című új színházi bemutatóval zárja a 2018/2019-es évadját.

A premierelőadás a szegedi ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen várja az érdeklődőket.

A Homo Ludens Project 2018/2019-es évadját egy fiktív haza víziójával és a társadalmi szerepvállalás témakörében fogant új színházi bemutatójával zárja.

Az előadás címét is adó HUMÁNIA egy elképzelt, nem létező ország, amelyet 4 színész (Boros Kata, Kiss Izabella, Petrács Gábor és Szilágyi Szabolcs) a saját vallomásaik alapján mutat be. Civil, személyes megszólalások vágyakról, egy lehetséges élettérről, amelyben Te is érintett lehetsz.

A darab azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelent napjainkban a haza fogalma, hogyan viszonyulunk a hazaszeretethez, illetve jár-e nekünk egy jövő, ami most is megilletne minket?

Benkő Imola Orsolya, a Homo Ludens Project művészeti vezetője és az előadás rendezője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a próbafolyamat során alapkitétel volt, hogy elrugaszkodjanak a politikai és közéleti sablonoktól és haza a fogalmát se ezeken a szűrőkön keresztül vizsgálják, hiszen manapság is ez itatja át a mindennapokat. A rendező számára fontosabb, hogy a személyes megszólalások által az ember álljon az előadás középpontjában, hogyan viszonyul az őt körül vevő világhoz és saját korlátjaiból kilépve képes-e közösen létrehozni valamit, közösségben működni. 

Az előadás része egy színházi nevelési foglalkozás is, amelyet Kállai Ákos színházpedagógus készített, hogy a közönséget egy közös gondolkodásra invitálja a társadalmi szerepvállalás tükrében.

A jelenteket élőzene kíséri, amelyet Brindza Tamás szerzett. A zenész szerint az volt az igazi kihívás, hogy elkerülje a zenei toposzokat, és egy olyan műfajokon átívelő, a folk, a pop és a metál stílusát keverő hangzó anyagot hozzon létre, amely szorosan illeszkedik a színházi nyelvezethez. Az alkotón kívül Pintér Norbert társzeneszerző és Bubla Bence is részt vesz HUMÁNIA zenekarában. 

Az előadás kettős premierrel lesz látható 2019. május 24-én és május 30-án 19:00-i kezdéssel a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen. A május 30-i előadás után az alkotóközösség ismét kiosztja a Cukordíjat, amelyet a színházi hagyományoktól eltérően a közönségből vehetnek át, a csapat hálája és köszönete jeléül.