Bencsik Orsolya: Törött ékszer

2020. december 1. - tiszatajonline.hu

http://tiszatajonline.hu/?p=135219&fbclid=IwAR1qwjvjL0N9w276rZA8mQYEkGYq...

SZÖVEGDISZKÓ – SZÖVEGKLIPEK

A Tiszatáj online és a Homo Ludens Project bemutatja:

A Szövegdiszkó egy színházi előadássorozat, pontosabban egy színházi performansz, amelyben az irodalom, az intermédiaművészet, a zene és a film műfaja keveredik. Fúzió, ahogyan ezt említeni szokták, akár ezen lap hasábjain is. Viszont a tél a hópelyhek és jégvirág helyett a karantént hozta el. Újra. Ismét bezártság, ismét korlátozások. Nem állunk le, mondogattuk egymás között, és l ett kamera, lett kiaknázatlanná vált színházterem, és lettek lelkes alkotók, úgy döntöttünk, hogy szövegklippek formájában fejezzük be a projektet.

Így elkészült az első videósorozat A nők hangja címmel. Számunkra fontos és kedves kortárs, magyar női írókat és költőket kértünk fel, illetve színésznőket, és előadókat, hogy közösen indítsuk el ezt a projektet.  Ugyanis, ha már nekiiramodunk, jöhet hó, fagy, karantén, nincs megállás. Több epizódot tervezünk. Szövegklip sorozatot, különböző tematikában.

Célunk az, hogy a felolvasóesteknek egy újragondolt verzióját készítsük el, és a járvány idején, illetve utána is, versklipek formájában népszerűsítsük kortárs magyar szerzők szövegeit. Az első videósorozatban arra keressük a választ, hogy miért fontos a női hang az irodalomban? Mitől lesz hiteles?

Decemberben a Tiszatáj online oldalán a szegedi vonatkozású női szerzők, Bencsik Orsolya, Benkő Imola Orsolya és Erdei Lilla szövegklipjeit tekinthetik meg az olvasók.

Bencsik Orsolya: Törött ékszer

Előadja: Nagy Petra

Operatőr: Albert Attila, Gazdag Ákos

Vágó: Szilágyi Szabolcs

Fény: Nahóczki Viktor

A hangjátékokat készítette: Nahóczki Viktor

Grafika és performansz: Kovács Gyula András

Rendező: Benkő Imola Orsolya