BOGUSŁAW SCHAEFFER MONODRÁMÁJÁBÓL TART ŐSBEMUTATÓT A HOMO LUDENS PROJECT

2021. december 8. - szinhaz.online

https://szinhaz.online/boguslaw-schaeffer-monodramajabol-tart-osbemutato...

 

Ősbemutatót tart a Homo Ludens Project. A független színházi alkotóközösség 2021. december 10-én Bogusław Schaeffer: Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre című monodrámáját mutatja be a szegedi ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen. 

A Homo Ludens Project egy igazi, színházi kuriózummal zárja az évet. 2021. december 10-én Magyarországon először Bogusław Schaeffer: Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre című monodrámáját láthatja a közönség.

A humorban gazdag előadás egyetlen szereplője Ács Tamás színész, aki maga igazi monodráma specialista, ezért is kérte fel az alkotóközösség. Eddig 12 mono előadást hozott létre, ebből a Gogol: Az őrült naplóját és a Kafka: Jelentés az akadémiának című darabokat Szegeden, a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen is megtekinthető volt. 

Az ősbemutató pedig igazi örömjáték a számára, színészi libikóka Boguslaw Schaeffer játszóterén.

A darab rendezője Benkő Imola Orsolya, sok esetben válogat kortárs szerzők műveiből, mivel a friss lüktetés, a szabadság, az aktualitás társadalmi kérdések, és a játékos gondolkodásmód érdekli színházban.

Benkő Imola Orsolyának nem ez az első Schaeffer rendezése, ugyanis a Szegedi Focus Műhellyel 2006-ban mutatták be a Kacsa című előadást, ami egészen Bécsig, a Közép-Európa Színházi Fesztiválig jutott. 

Ajánló előadás elé::

Azt mondják, nagy fába vágja a fejszéjét, aki egy Bogusław Schaeffer szöveghez nyúl. Schaeffer zseni, a szövegei komplexek, zeneszerzőként viszonyul a színházhoz, játékra hívja az alkotókat. Pontosabban fogalmazva, kihívás elé állítja őket. Ugyanis felül kell emelkedniük a megszokotton, a könnyűn, a népszerűn és a biztonságoson. Ha ez sikerül, cserébe igazi színházzal jutalmaz meg.

A Homo Ludens Project egyenesen rajong az ilyen kihívásokért, így esett a választásuk az alábbi szövegkönyvre. Mert humoros. Mert aktuális. Mert meglepő. Mert vitára sarkall. Mert máshogy szemléli a színházat, mint ahogy azt megszokhattad.

Ha szeretsz nevetni, ha szeretsz gondolkodni, gyere el, és ismerd meg a lengyel zeneszerző és drámaíró világát.

Boguslaw SchaefferMrożek kor-, és pályatársa. Drámaíró, zeneszerző és -teoretikus. Schaeffer személyéhez kötődik az instrumentális színház fogalma, ami a klasszikus balett és opera hagyományaiból, valamint azok tánc-paródiáiból merít, illetve a happening, az akciózene és az abszurd színház bizonyos elemeivel mutat rokonságot. Amellett, hogy drámáit Lengyelországban a mai napig nagy sikerrel játsszák, a lengyel kísérleti zene megújítója.  

Egy nem létező, ám lehetséges instrumentális színész: Ács Tamás

alkalmazott hangjáték készítő: Szilágyi Szabolcs

alkalmazott zenész: Szilasi Tamás

alkalmazott fény és látvány mester: Nahóczki Viktor

fordító: Pászt Patrícia

alkalmazott rendező: Benkő Imola Orsolya

facebook esemény: https://fb.me/e/12TFp1Ryy