Esterházy 70 – A szegedi egyetem Esterházy Péter tiszteletére emléknapot rendezett

2021. január 1. - litera.hu

https://litera.hu/magazin/tudositas/esterhazy-70-a-szegedi-egyetem-ester...

 

Az Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Szépírók Társasága online rendezvényen emlékezett a négy éve elhunyt, idén 70 éve született Esterházy Péterre. A kerekasztalok és beszélgetések, felolvasás és online óra mellett egy kiállítás is nyílt az Esterházy Péterről készült fotókból. A rendezvény videóiból válogattunk.

Rendkívül gazdag programmal várta az érdeklődőket a szegedi egyetem és a Szépírók társasága egész napos Esterházy 70 rendezvénye, december 29-én. 

Az egész napos rendezvény egyik legfontosabb eseménye az Esterházy Péterről készült fotókból rendezett kiállítás. A videót készítette és az online kiállítás kurátora Esterházy Marcell volt, a videóban Bán Zsófia megnyitóbeszéde hallható.

De sok más fontos program is zajlott ezen a napon. ,,(E)sélyeink, ha nevetségesen parányi mértékben is, nőnek” címmel például Szilágyi Zsófia  tartott vitaindító előadást, melyet Kortárs irodalom a közoktatásban címen kerekasztal-beszélgetés követett. 

„Élt egyszer egy Író, maga is Olvasó”: ez volt a címe annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amely Wilhelm Droste, Margócsy István és Radnóti Sándor részvételével zajlott, a beszélgetést Szabó Gábor vezette.

„(A)z Isten–haza–család versenyszámokban bárkit beelőzők jobbról” címmel Schein Gábor és Závada Pál beszélgetett.

Bencsik Orsolya, Darvasi László, Garaczi László, Kukorelly Endre, Terézia Mora, Szilasi László és Szkárosi Endre olvasott fel az „Író az, akinek gondot okoz az írás” címmel.

Mások mellett levetítették Vallai Péter Esterházy Péter Spionnovellájából készült legendás előadásának archív felvételét is. Közreadója: Finta László, a Nyitott Műhely vezetője.

Ennél azonban jóval több történt ezen a napon. Az eseményt Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja és Szkárosi Endre, a Szépírók Társasága elnöke nyitotta meg, az érdeklődők megtekinthettek még egy rendhagyó magyarórát Esterházy Péterről, Erdélyi Eszterrel, a vírushelyzet miatt félbemaradt Számozatlan mondatok az Esterházy család életéből című irodalmi és kultúrtörténeti verseny első fordulójának kisfilmjeit, végezetül a Homo Ludens Project (Szeged) közösségi filmjét, melyet Esterházy Péter Egy nő című regénye 11 számozott részletének felhasználásával Benkő Imola Orsolya írt, rendezői pedig: Benkő Imola Orsolya és Szilágyi Szabolcs. 

Az Esterházy 70 rendezvényről megtudhatnak többet az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Facebook-oldalán.