Évadot hirdettek a független társulatok Szegeden

2022. augusztus 30. - delmagyar.hu - Koós Kata

https://www.delmagyar.hu/helyi-kultura/2022/08/evadot-hirdettek-a-fugget...

 

A Homo Ludens Project ősbemutatókkal, a Zug Színház felolvasóesttel és ifjúsági improvizációs kupával készül. Az újonnan alakult BalogJózsi Társulat trilógiával mutatkozik be.

Rajtad is múlik mottóval hirdetett évadot a Homo Ludens Project független színházi alkotóközösség a Zug Színház és Művészeti Tetthelyen kedden. 

Ebben az évadban arra próbálunk fókuszálni, hogy mi is múlik rajtunk. Arra invitáljuk közönségünket, hogy ne csak reagáljunk a társadalmi kérdésekre és égető problémákra, hanem cselekedjünk is aktív közösség részeként

 – mondta el Benkő Imola Orsolya, a Homo Ludens Project művészeti vezetője. 

A társulat két ősbemutatót tervez, az egyik a Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című előadás, amely Cserna Szabó András–Darida Benedek azonos című kötete alapján készül. Az évad második felében a Tengely című, középiskolásoknak szóló fórumszínházi előadás létrehozását tervezik. Az ősbemutatók mellett a Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre című előadást is műsoron tartják. 

A társulat állandó játszóhelye a Zug Színház, amely új programokkal várja közönségét az évadban. Szilágyi Szabolcs színész elmondta, októberben elindítják Az egy sima és egy fordított című felolvasó estet, majd középiskolások számára megrendezik az első HLP Impró Kupát, ahol a szegedi diákok mutathatják meg improvizációs tehetségüket a különféle művészeti ágakban. A Szent-Györgyi Albert Agórába szervezett vendégelőadásaik során a tervek szerint színpadra lép majd az Ágens Társulat, Laár András, Dés László, Rudolf Péter, Nagy-Kálóczy Eszter és Kálloy Molnár Péter. 

Balog József, a MASZK Egyesület elnöke, a Thealter Fesztivál főszervezője új társulat alapításáról számolt be az évadbejelentő sajtótájékoztatón, amelynek bázisa szintén a Zug Színház lesz. A BalogJózsi Társulata, azaz mozaiknevén BATÁR szeptember 5-én debütál a nagyközönség előtt a SEM – Stuart.Erzsébet.Mária című előadással. Balog József elmondta, egy trilógia első része az általa írt darab, amelyet a XIV. Lajos, majd pedig Rettegett Iván története követ.