Független színházak Szegeden: nőnek és bővülnek – ez a válaszuk a válságra

2022. augusztus 30. - szeged.hu - Bod Péter

https://szeged.hu/cikk/fuggetlen-szinhazak-szegeden-nonek-es-bovulnek-ez...

 

Sajátos választ adnak a kibontakozó gazdasági válságra a helyi független színházi alkotóközösségek. Most induló évadjuk gazdagodik, új társulat kezdi meg működését, és rendületlenül hisznek abban, hogy szükség van rájuk. Közben nem titkolják, hogy számítanak a közönség támogatására.

Leginkább azért volt különös szegedi Homo Ludens Project független színházi alkotóközössége, a szegedi ZUG Színház és Művészeti Tetthely kedd délelőtti sajtótájékoztatója, mert itt egy új társulat megalakulását jelentették be.

 

A Gyertyámos utcai ZUG Színházban eddig a vendégelőadások mellett a Homo Ludens Project előadásai voltak láthatóak. A most induló évadban a frissen létrejött új színházi társulat, Balog Józsi Társulata, rövidítve BATÁR szintén itt tartja bemutatóit. Benkő Imola Orsolya, a Homo Ludens Project művészeti vezetője, rendezője és Balog József, az új társulat névadója és vezetője közösen jelentették be az művészeti közösség megalakulását. Ezzel színesedik és gazdagodik Szeged színházi élete, ezen belül a független színházi alkotóközösségek teremtette helyi színházi világ. 

 

A Homo Ludens Project idei tervei között szerepel, hogy bemutatják a Cserna-Szabó András és Darida Benedek Jaj, a legyőzötteknek, vagy hogyan süssünk-főzzünk másnaposan című kötetéből írt darabot, ami szándéka szerint azt járja körbe: hogyan jutnak el az emberek mámortól a kijózanodásig. Ezt valamikor novemberben láthatja a közönség.

 

Ugyancsak a Homo Ludens Project idei évadjának egyik darabja lesz a Tengeri című, elsősorban középiskolásoknak szóló fórumszínházi előadás. A darab a tanárok és diákok közötti konfliktusokat szeretné modellezni, az előadásba bekapcsolódhatnak a diákok is.

 

A ZUG Színházban az évadot Balog Józsi Társulata, a BATÁR nyitja azzal, hogy szeptember 5-én és 6-án bemutatja a SEM, Stuart. Erzsébet. Mária című darabot, ami a középkori Angliában játszódik. A kétszereplős darabban Farkas Andrea alakítja Erzsébetet és Sebők Maja Máriát. Balog József ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy három uralkodókról szóló művet írt: a SEM után a KÚT, vagyis a Királyok útja című, XIV. Lajos szóló darabot mutatják be, ami a Napkirály életének utolsó három napjáról szól. Ezt követi a Rettegett Ivánról, azaz IV. Iván orosz cárról szóló darab, így alkotva trilógiát. Igaz, a művek nem a történelmi hűség igényével íródtak.

 

A ZUG Színház egyik őszi szenzációja lesz a Zoltán Gábor regényéből készült Orgia című darab szegedi bemutatója, amit a fővárosi társulat, a Reménytelen Konvoj hoz el a szegedi közönségnek. 

 

A keddi sajtótájékoztatón kiderült, hogy műsoron marad az előző évadban futó Boguslaw Schaeffer-darab, a Szövegkönyv egy nem létező, ám lehetséges instrumentális színészre című színpadi műve, ami szeptember végén kerül.

 

Az eseményen Szilágyi Szabolcs, a Homo Ludens Project/ZUG szervezője arról beszélt, hogy felolvasó színházi előadásokat is tartanak a ZUG-ban, ezek mellett civil és közösségi programok sokaságának ad otthont a Gyertyámos utcai színházi bázis.

 

A kibontakozó és fenyegető gazdasági válság közepette is hisznek a független színházi alkotóközösségek fontosságában és életképességében. Mint ennek kapcsán Balog József fogalmazott: talán éppen ezeknek a kicsi és innovatív színházaknak nagyobb a túlélési esélye. Ugyanakkor az sem véletlen ZUG Színház a Rajtad is múlik szlogennel vág neki az évadnak. Ezzel is arra irányítva a figyelmet, hogy a színházak léte alapvetően azon is múlik, hogy közönsége és társadalmi környezete mennyire tartja fontosnak a játszóhelyet, és milyen anyagi áldozatvállalásra hajlandó annak fennmaradásáért.