HUMÁNIA – EGY FIKTÍV HAZA VÍZIÓJA A HOMO LUDENS PROJECT ÚJ ELŐADÁSÁBAN

https://szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-videk/2019/05/27/humania-egy-fiktiv-haza-vizioja-a-homo-ludens-project-uj-eloadasaban/?fbclid=IwAR0djp89XzMO6zb8rSApvcg4m123L_ixjXNkf3iu1y1uoIuObTawsWyv4aY

A Homo Ludens Project 2018/2019-es évadát egy fiktív haza víziójával és a társadalmi szerepvállalás témakörében fogant új színházi bemutatójával zárja a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen.

Az alkotók ajánlója:

Gondolkodtál már azon, mit jelent neked a haza? Mit érzel, ha meghallod ezt a szót? Dühöt, örömöt, csalódottságot, szerelmet, félelmet vagy biztonságot? Kiugrik a szíved, ha meghallod a himnuszt és eltölt a honszeretet, vagy éppen bús zokogásban törsz ki, és krokodilkönnyeket ejtesz a századok tépte, piros-fehér-zöld rántotthúsra? Tisztára mosnád a gyalázatot vagy éppen új hazát építenél?

Bármi körül is forognak éppen gondolataid, HUMÁNIA a te jövendőbeli országod! Itt kipróbálhatod, hogyan lehetne jobb, milyen lehetne egy működőképes társadalom, a vágyott, jól működő haza. Négy színész segít ebben, akik saját vallomásaik alapján kalauzolnak HUMÁNIA elképzelt rendszereiben, legyen az akár egy békeharcos vezetőképző, egy jórátán alapuló szeretetállam vagy az egyéni felelősséget hangsúlyozó haza. HUMÁNIÁBAN válaszokat kaphatsz és kérdéseket tehetsz fel. 

Humor, nemzetek élőzenével kísért kokárdala, megfricskázott álomalapítás. Gyere és vedd kezedbe HUMÁNIA sorsát! Neked is jár egy jövő, ami most is megilletne téged! Az előadáshoz feldolgozó foglalkozás is kapcsolódik.

Az előadás címét is adó HUMÁNIA egy elképzelt, nem létező ország, amelyet 4 színész (Boros Kata, Kiss Izabella, Petrács Gábor és Szilágyi Szabolcs) a saját vallomásaik alapján mutat be. A darab azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelent napjainkban a haza fogalma, hogyan viszonyulunk a hazaszeretethez, illetve jár-e nekünk egy jövő, ami most is megilletne minket?

Benkő Imola Orsolya, a Homo Ludens Project művészeti vezetője és az előadás rendezője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a próbafolyamat során alapkitétel volt, hogy elrugaszkodjanak a politikai és közéleti sablonoktól és haza a fogalmát se ezeken a szűrőkön keresztül vizsgálják, hiszen manapság is ez itatja át a mindennapokat. A rendező számára fontosabb, hogy a személyes megszólalások által az ember álljon az előadás középpontjában, hogyan viszonyul az őt körül vevő világhoz és saját korlátjaiból kilépve képes-e közösen létrehozni valamit, közösségben működni.

Az előadás része egy színházi nevelési foglalkozás is, amelyet Kállai Ákos színházpedagógus készített, hogy a közönséget egy közös gondolkodásra invitálja a társadalmi szerepvállalás tükrében.

A jelenteket élőzene kíséri, amelyet Brindza Tamás szerzett. A zenész szerint az volt az igazi kihívás, hogy elkerülje a zenei toposzokat, és egy olyan műfajokon átívelő, a folk, a pop és a metál stílusát keverő hangzó anyagot hozzon létre, amely szorosan illeszkedik a színházi nyelvezethez. Az alkotón kívül Pintér Norbert társzeneszerző és Bubla Bence is részt vesz HUMÁNIA zenekarában.

Az előadás kettős premierrel látható 2019. május 24-én és május 30-án 19:00-i kezdéssel a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen. A május 30-i előadás után az alkotóközösség ismét kiosztja a Cukordíjat, amelyet a színházi hagyományoktól eltérően a közönségből vehetnek át, a csapat hálája és köszönete jeléül.