Intim taxi indul Szegeden - Délmagyarország

Szeged - Katarzisoktatást és tudatfuvart is választhat az, aki beül a négy CAR-MEN taxi valamelyikébe. De nem újféle viteldíjakat hirdetnek így: az intim színház mozgó változatát szeretnék Szegeden meghonosítani a Homo Ludens projekt alkotói

Játékos embert jelent a Homo Ludens projekt, amelyben színházi taxik járják majd a várost a következő hetekben. A négy Reök-palota elől induló, Szegeden cirkáló autóban minden néző egy előadás vagy koncert részese lesz a CAR- MEN című rendhagyó, június 25-i és 26-i előadások keretében.

– Nem kell megijedni, nem interaktív színházba várjuk a nézőt, hanem egy intim helyzetbe, ahol a játszókkal együtt utazva válik a produkció részévé. Inkább úgy jellemezném, hogy a nézőt olyan helyzetbe hozzuk, mintha egy akciófilm jelenetében ülne – magyarázta Benkő Imola Orsolya, a projekt főkoordinátora és életre hívója. Így az egy-egy főből álló közönség katarzisoktatásra jelentkezik Arisztotelész Artúr tanár úrhoz, tudatfuvarra nevez be, hagyja, hogy Übü papa rabul ejtse, és partizándalokat hallgat egy autós koncerten.

Indul a színházi taxi. Fotó: Karnok CsabaIndul a színházi taxi. Fotó: Karnok Csaba
Egy-egy fuvar 15-15 percig tart, és a négy autó négy színházi stílust képvisel. – Az a CAR-MEN kérdése, hogyan kerül be a hétköznapokba a színház, vagy egy autóban ülve hogyan lehet kicsit kiszakadni a hétköznapokból. Célunk, hogy egy derűs napot tényleg derűsen lehessen szemlélni, ne rohanva – folytatta a projektgazda, akit az érdekelt, miként tudunk korlátlan játékossággal nyúlni az életünkhöz vagy akár a különböző művészeti ágakhoz.

– Olyan negatív társadalmi környezetben élünk, hogy magunkat ostorozva állandóan a problémákon görcsölünk. Szeretném, ha a színház egy eszköz lenne arra, hogy kiragadja a nézőjét ebből – tette hozzá a projektvezető, aki az amerikai Christine Jones ötletén alapuló intim színházat is megpróbálja meghonosítani a kezdeményezéssel.

Kiss Tímea 2014. 06.12.