Mohai Aletta: Digitalizmus

2021. augusztus 6. - thealter.hu - Mohai Aletta

http://thealter.hu/mohai-aletta-digitalizmus/

 

Vajon milyen világban fogunk élni 2030-ban? A szegedi Homo Ludens Project tagjai is feltették ezt a kérdést.

A válasz Benkő Imola Orsolya rendezésében valahol a Fekete tükör és Az éhezők viadala ötvözött ötletében lehet. A brit sorozat (Black mirrorWhite Bear (S2E2) című epizódjában egy nő menekülését követjük, aki próbálja lerázni az őt üldöző és folyamatosan kamerázó embereket, Az éhezők viadala trilógiában pedig egy deformálódott erkölcsű rendszer valóságshow-ját izgulhatjuk végig.

Megfigyelő játék az Egyesült Digitális Köztársaság fikciós világának egy részletét mutatja be. Olyan tévéműsort nézhetünk, amiben egy algoritmus képes felmérni az emberek őszinteségét. Az őszinteséget kreditpontokra, a kreditpontokat népszerűségre váltják.

Szilágyi Szabolcs alakítja Svájci Bernátot, a műsorvezetőt, Botka Dóra és Bánföldi Szilárd pedig a két versenyzőt, Tóth Diát és Hajkő Szilvesztert, akiknek a szereplését szintén egy algoritmus döntötte el.

Dia és Szilveszter hat éve élnek párkapcsolatban, maguk is megfigyelésen alapuló munkát végeznek: a lány egy Montessori óvodában dolgozik, a férfi eseményfotós. Hamar kiderül, hogy míg Dia kormányellenes nézeteket vall, és nem érzi komfortosan magát egy olyan országban, aminek minden négyzetcentimétere be van kamerázva, addig Szilveszter hajlandó megalkudni azért, hogy művészként érvényesülni tudjon. Kapcsolatuk hibái egyből kiütköznek a különböző helyszíneken teljesítendő feladatok során, amiknek nem titkolt szándéka a szerelmespár veszekedésének kiprovokálása.

Telefonkamerás felvételeket látunk a Belvárosi Mozi vetítővásznán, a sok nézőpontot több kockán egyszerre figyelhetjük. A feladatok közötti sétálás üresjáratát zene kíséri, olyasmi, amit akkor hall az ember, amikor várja a telefonban az ügyfélszolgálati munkatársat.

Én is vártam valamire – valamire, ami meggyőz, hogy színházként is jól működik az izgalmas ötlet. Egyelőre azonban vissza kell térnem a Black mirror még nem látott részeihez.

(Homo Ludens Project: Megfigyelő játék)

Fotó: thealterphoto2021