Ők lettek a StageHive videópályázatának legjobbjai

2020. június 9. - kozonseg.hu

https://kozonseg.hu/magazin-cikk/nezoter/4276/ok-lettek-a-stagehive-vide...

Fodor Orsolya A krétakör című produkcióját díjazta a 300.000 forintos nyereménnyel a szakmai zsűri, a közönségszavazatok elsöprő többségét, így az 500.000 Ft-ot pedig Baukó Attila, vagyis Azahriah Angel Dust című pályázata kapta. A díjazottakon kívül 18 különböző produkció részesült még elismerésben: a Papageno és számos befogadóhely ajánlott fel nyereményt a résztvevőknek.  

 

Május elején hirdette meg azt az összesen 800.000 Ft összdíjazású videópályázatot a StageHive csapata, mellyel a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került magyarországi és magyar nyelvű, határon túli alkotókat, intézményeket, előadó-művészeti projekteket kívánták támogatni. Arra biztatták a művészeket, hogy készítsenek rövid, kreatív videókat, melyben frappánsan mutatják be a 2020/21-es évadra színházi, zenei, tánc- vagy cirkuszi műfajokban tervezett produkciót. 

78 érvényes pályázat érkezett be a StageHive felületére, melyekre május 20-tól folyamatosan tudott szavazni a közönség. 77.101 szavazatot adott le összesen a közönség. Az ő szavazataik alapján Baukó Attila, vagyis Azahriah Angel Dust című pályázata nyerte az 500.000 Ft-os fődíjat, rá 19.169-en szavaztak. A nyereményből professzionális körülmények közt szeretné rögzíteni a dalt, illetve új gitárt és mikrofont vesz Attila. 

 

A beküldött anyagokkal nem csak a közönség tetszését lehetett kivívni. A szakmai zsűri, vagyis Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színművésze, Novák Péter kultúrmunkás és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója 300.000 forintos szakmai díjat ítélt az általuk legjobbnak tartott pályázatnak. A döntésre mindhárom zsűritag egy 3-3 jelöltet megnevező listával érkezett, végül pedig A krétakör – tantermi előadás című produkciót díjazták. A tantermi előadás Fodor Orsolya harmadéves bábrendező vizsgarendezése a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, olyan művészek közreműködésével, mint Mészáros BlankaBánfalvi Eszter és Hajduk Károly.  

Novák Péter úgy fogalmazott, ilyen nehéz helyzetben, mint amellyel most néz szembe az előadó-művészeti szakmai, jó arra gondolni, hogy van jövő és érdemes produkciókban gondolkodni. Fullajtár Andrea elmondta: azt szerették volna, ha a szakmai díjat olyan produkció kapja, amely minden értelemben képviseli a StageHive célkitűzéseit, miszerint független alkotók össze állnak egy projektre. Zsoldos Dávid szerint hihetetlen impresszív az a munka, amit a fiatal alkotók beletettek ebbe a pályázatba, és nem volt könnyű helyzetben a zsűri, mivel legalább 6-8 olyan pályázat is akadt, amelynek szívesen odaadták volna az egyetlen díjat. A Papageno 12 pályázónak ajánlott fel médiacsomag támogatást.  

KÜLÖNDÍJAK:
FÉM Arts & Café – elor emina: Maradok maradni 

Három Holló – Li-Thiao-Té Jérome: Vibrotanica 

Mozsár Műhely – Affér Színház: Népmese-fantasy felnőtteknek  

Óvóhely Bisztró és Kultúrbunker – Homo Ludens Project: Egy nő montázsfilm 

Óbudai Kulturális Központ – 3K – Fodor Orsolya: A krétakör + NESSZ: Nézz vissza haraggal! 

 

Papageno különdíjai: 

Agyagkamasz, "Boldog az ember, míg muzsikál", Bach ML-re hangolva, ENCLOSED, For The Little Ones, Funballetboys, Maradok maradni, Mocorgo hormonok, Rachmaninov a homokban, Resti Kornél rádiószínháza, Róza és Alfréd története, Variart Ensemble - Zenélnénk! RS9 Színház – Turós Enikő: Rahmanyinov a homokban + Domonkos Ágnes: Róza és Alfréd története REÖK Szeged – Fábián Gábor: A leprikónok átka  TRIP Hajó – Hajmási Péter: Karanténshow