Ősbemutatóval nyitott a 32. THEALTER fesztivál

2022. július 29. - delmagyar.hu - Bod Péter

https://www.delmagyar.hu/helyi-kultura/2022/07/osbemutatoval-nyitott-a-32-thealter-fesztival-fotok

 

A fiatal alkotókra és a színházi sokszínűségre helyezik a hangsúlyt az idei THEALTER fesztiválon. A programsorozatot már harminckettedik alkalommal nyitották meg, elsőként Németh Nikolett Fajankó című drámájának ősbemutatóját láthatta a közönség.

A lényeg az az, hogy karácsony este van és én megfőztem a vacsorát, de nem tudunk asztalhoz ülni, mert az öcsétek idehozott egy szexbabát 

– hangzott el mondat péntek este a Régi Zsinagógában, ahol a FÜGE Produkció és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójával. Németh Nikolett Fajankó című drámájának ősbemutatójával elkezdődött a 32. THEALTER fesztivál. 

Az előadásban többek között arra világítottak rá a művészek, hogy milyen lelki folyamatok, traumák, hiányok és elakadások vezetnek ahhoz a tévképzethez, amelynek hatására valaki egy internetről rendelt szexbabába lesz szerelmes.

A szegedi MASZK Egyesület programsorozata 8 helyszínen 32 friss produkcióval várja a nézőket, akiknek a prózai előadások mellett báb- és részvételi színházi darabot, monodrámát és performanszt is kínálnak. A fesztivál fő helyszíne ezúttal is a Régi Zsinagóga épülete, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban és az újszegedi Ligetben is. 

Az augusztus 6-áig tartó fesztivál fontos jellemzője, hogy a válogatásban hangsúlyos helyet kapnak a fiatalok, a női alkotók és az aktualitásokra reflektáló kortárs drámák. Ezúttal is számos díjnyertes alkotás lesz látható, a visszatérő fellépők mellett pedig most is lesznek olyan alkotók, akik első ízben mutatkoznak be a fesztiválon.

A nyitónapon látható volt még Totth Benedek: Holtverseny – úszás egy részben című darabja az Átrium és a Mentőcsónak Egység előadásában, valamint a szegedi Homo Ludens Projekt előadásában Bogusław Schaeffer: Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre című monodrámája is. 

A hétvégén tíz előadást tekinthet meg a közönség, a részletes programkínálat a www.thealter.hu oldalon érhető el.