Premier – Homo Ludens Project: Szövegdiszkó

2021. február 24. - kulter.hu

https://www.kulter.hu/2021/02/premier-homo-ludens-project-szovegdiszko-a...

 

Bartis Attila és Szív Ernő egyaránt belefér a Homo Ludens Project új előadásába, melyet a Szövegdiszkó – A férfiak hangja címen mutattak be. Az audiovizuális anyagból egy-egy részletet külön is megjelentetett az alkotóműhely, közülük három szövegklip a KULTer.hu-n tekinthető meg először.

 

„A Szövegdiszkó című előadásunk az irodalom, a képzőművészet, a film, az intermédia-művészet és a színház nyelvének összefonódásával készül” – írják a készítők a projektről.

„Célunk, hogy a felolvasóestek egy újragondolt verzióját készítsük el.”

Előzményként novemberben a Nők hangja alcímmel futó előadást mutatták be, decemberben pedig a karácsonyi epizódot. A szövegekből először hangjátékot készítenek, erre épül a különleges látványvilág. A kész tartalom – amely nem színház, de nem is film – így teremt átjárhatóságot különböző művészeti ágak között.

A férfiak hangja előadás esetében ez azt jelentette, hogy a hangjátékot Nahóczki Viktor és Szilágyi Szabolcs készítették; Balog József, Bánföldi Szilárd, Darvasi Áron, Komlóczi Zoltán, Kovács Domokos, Rédei Roland, Szilágyi Szabolcs és Varga Norbert adták elő Benkő Imola Orsolya rendezésében. Grafikával és animációval pedig Kovács Gyula András látta el.

Az intermédia-művészettel a közvetlenség a céljuk. A választott formanyelv a középiskolás és egyetemista korosztályhoz áll közel, illetve

a járvány idején platformot biztosít a befutott és pályakezdő kortárs szerzőknek egyaránt.

„A Szövegdiszkó egy színházi performansz” – válaszolták az alkotók, amikor az online előadás születéséről kérdeztük őket. „Viszont a tél a latyaktól tocsogó nézőtér helyett a karantént hozta el. Újra. Ismét bezártság, ismét korlátozások.

Nem állunk le, mondogattuk egymás között, és lett kamera, és lettek lelkes alkotók, szerzők, előadók.

Úgy döntöttünk, hogy szövegklipek formájában fejezzük be a projektet.” A férfiak hangja viszont több a szövegfüzérek összességétől, az átkötésekkel együtt kerekedik teljes egésszé.

Az előadás összefoglalója szerint „az igazi férfinak hangja van. És Keze. A kezén ujjak, amivel ír. Véleménye, amit hangoztat. A szájával. Vagy csendben, a sorok közé veti. Állásfoglalása, ami lehet régimódi, korszakalkotó vagy éppen korszakátkozó. Kritikája van. Dicsérő. Szidalmazó. Sokféle. Stílusa is. Hagyományos, újszerű. Rétegelt, mint egy lemez. Például farost.

Na, most hangja van. Hangja lesz.”