Szegediek filmje is bekerült a Bujtor Filmfesztivál versenyprogramjába

2021. július 3. - szegedma.hu

https://szegedma.hu/2021/07/szegediek-filmje-is-bekerult-a-bujtor-filmfe...

 

A szegedi Homo Ludens Project társulat Egy nő című filmje is bekerült a Bujtor István nevével fémjelzett Filmfesztivál versenyprogramjába, melyet Balatonszemesen tartanak augusztus végén.

Az MTI beszámolója szerint 110 film mutatkozik be augusztus 19. és 22. között a balatonszemesi Bujtor Filmfesztiválon. A versenyprogramba bekerült filmek között pedig ott van a Homo Ludens Project társulat Egy nő című alkotása is. Az Esterházy Péter regényéből készült filmet az alkotóközösség a karanténidőszakban készítette el, kiváltva ezzel a színpadi előadást. A filmet később a tavalyi Thealter Fesztivál keretében a Belvárosi Moziban és Budapesten is bemutatták.

A ,,közösségi film különlegessége, hogy az alkotók, szereplők maguk vették fel, és voltak, akik maguk is vágták a jeleneteket. Egy közös élmény lenyomata, költői képek sokasága Esterházy szövegein keresztül. A vágyról, a vágytalanságról. Hogyan élte meg az ember bezártságot a karantén alatt, hogyan vágyott a közelségre, a találkozásra?” – írják a filmről a fesztivál honlapján.

Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 35 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 25 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 3 animációs alkotás és 47 versfilm szerepel – közölték a szervezők az MTI-vel.
A játékfilmek között van Aracsi Norbert Elfelejtett nemzedék című alkotása, Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című romantikus nyomozása, Pataki András Sári-gyöp és Százados Miklós kísérleti filmje.

A dokumentumfilmek között látható Poroszka Magyar Zsolt Méhlegelők című ismeretterjesztő filmje, Bárány Krisztián és Takó Sándor Erdély – Ég és föld között című alkotása. A versfilmek között a nagy klasszikus költők alkotásainak feldolgozása szerepel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem több versfilmmel is nevezett. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SZFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 22-én adják át. Külön is díjazzák majd a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést. A fesztivál védnöke Bujtor Judit, igazgatója Lutter Imre, fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága.

A hírről az alkotóközösség is beszámolt saját Facebook-oldalán: