Színház helyett karanténfilm: Egy nő - A Homo Ludens Project filmbemutatója

2020. augusztus 26. - u-szeged.hu/sztemagazin

https://u-szeged.hu/sztemagazin/2020/szinhaz-helyett

A 30. THEALTER Fesztivál második napján, 2020. augusztus 15-én a Homo Ludens Project egy filmbemutatóval várta az érdeklődőket Szegeden a Belvárosi Moziban. A film Esterházy Péter Egy nő című regénye alapján készült. A forgatókönyvet a társulat művészeti vezetője Benkő Imola Orsolya írta, aki korábban a Szegedi Tudományegyetemen végezte tanulmányait.

A Homo Ludens Project tagjai a járvány alatt sem tétlenkedtek. A színház nyelvén akarták bemutatni Esterházy Péter regényét, de a járványhelyzet közbeszólt. Az Egy nőt ezért más megközelítésből láthattuk. Úgy alakultak az események, hogy egy karanténfilmet készítettek az alkotók, ahol a kamerába mondják Esterházy Péter szövegeit. A dokumentumfilmszerű feldolgozás nem egy történetet mesél el, inkább egy élménynek a bemutatása költői képek segítségével.

 

– Nekünk ebben a munkában az tetszett, hogy a képzőművészet, a zene és az irodalom találkozik, ami egy film nevezetű médiumon jelenik meg – tudtuk meg az alkotóktól. A montázsfilmben visszaköszön a karanténidőszak nyomása, előkerülnek bizonyos vágyak és a bizonytalanság is. A nézők megkapják azokat az elemeket, amik a regény hangulatát adják vissza, de új ötletek is szerepelnek a megvalósításban. A filmben találhatunk spontán előkerülő interjúkat civilekkel, ami furcsán hathat, de megvan a célja. – Esterházy dolgozik a nagyon vulgáristól egészen a filozófiai szövegmozgással. Úgy éreztem, hogy a szöveg várja, hogy legyenek reális helyzetek, interjúk, amik a valóságból építkeznek, szövegrészekhez bevághatóak és dramaturgiailag összekapcsolhatóak – tudtuk meg Benkő Imola Orsolyától.

 

A könyv összesen 97 fejezetből áll, ebből a film alkotói 11-et választottak ki, hogy bemutassák. Olyan részleteket válogattak, amelyek ma is aktuálisak, Magyarországra fókuszálnak és a vágyakhoz kapcsolódnak. – Elkezdtünk dolgozni közösen a darabon, ez rengeteg megbeszélést jelentett. Soha nem csináltunk még ilyet, de 2-3 hónapos beszélgetős folyamat volt. Közösen kezdtük el az összes számozott részt megnézni és elemezni, hogy melyik tetszik. Márciusban már volt egy váz, hogy mi lenne a darabban, mi szólalna meg –tudtuk meg a fejezetek történetét Szilágyi Szabolcstól, a film egyik alkotójától.

 

A film további bemutatása még egyeztetés alatt áll. Más vidéki városokban is terveznek bemutatót az alkotók, illetve online is szeretnék a későbbiekben forgalmazni a filmet.

 

SZTEinfo: Mátó Gábor