Szövegdiszkó – Versklipek a Homo Ludens Projecttől

2021. január 27. - litera.hu

https://litera.hu/magazin/osszeallitas/szovegdiszko-versklipek-a-homo-lu...

 

A Homo Ludens Project alkotóközösség 2020 novemberében új irodalmi online programsorozatot indított. A Szövegdiszkó az irodalom, a képzőművészet, a film, az intermédiaművészet és a színház nyelvét ötvözi játékosan. Bemutatjuk az első versklipeket, melyek Erdős Virág, Tóth Krisztina, Turi Tímea és Zilahi Anna műveire készültek.

„Képzeld azt, hogy egy diszkóban vagy – írják az alkotók. – Nem táncolnak körülötted, nem öntenek le piával, nem lökdösnek. Ez egy másfajta diszkó. Nyugalom van. Megszólal egy hang. Szöveget mond. Egy kortárs szerző írását. Zenét hallasz, effekteket, megszokott vagy furcsa zajokat. Reflektálnak a szövegre. Észreveszed, hogy világítanak a fények. A térben lapok függnek, akár a kiteregetett ruhák. Egy alak, pontosabban egy ember járkálni kezd a lapok körül. Képeket vetít, videókat a papírra. Apró vásznak. Majd egy másik alakot látsz. A hangra figyel. Lépéseket, mozdulatokat tesz. Nem korlátoznak ezek az alakok, nem mondják meg, mire kell összpontosítanod. Csak figyeled a sokszínű kavalkádot, és közben szabadon kalandozhatsz. Együtt lüktethetsz a zenével, azonosulhatsz a szöveggel, figyelhetsz a felvillanásokra, a képekre, bármire, amire szeretnél. Hát ilyen ez a szövegdiszkó.”

Szövegdiszkó a felolvasóestek újragondolt verziója. A választott szövegeket először hangjátékként dolgozzák fel az alkotók, és csak ezután készül el a speciális vizuális látványvilág.

A program 2020 novemberében Nők hangja alcímen indult. A Literán bemutatott klipek alapjául szolgáló versek alkotói (Erdős Virág, Tóth Krisztina, Turi Tímea és Zilahi Anna) mellett versklip készült Bencsik Orsolya, Benkő Imola Orsolya és Erdei Lilla szövegeire is.

A hangfelvételeken közreműködnek: Kondász Rózsa, Major Szilvia, Nagy Petra, Szeghő Kata, Szilágyi Szabolcs, Tánczos Adrienn, Tóth Szilvia. Operatőr: Albert Attila, Gazdag Ákos. Vágó: Szabó Kitti és Szilágyi Szabolcs. Fény: Nahóczki Viktor. A hangjátékokat készítette: Nahóczki Viktor és Szilágyi Szabolcs. Grafika és performansz: Kovács Gyula András. Rendező: Benkő Imola Orsolya.

Az alkotóközösségről
A Homo Ludens Project alkotóközösséget az új forma élteti, a változatos színházi nyelv, a közösségi lét, a társadalmi szerepvállalás, kiemelten fontos számukra a hasznos cselekvés és a megújulás. Választott előadásaikban így egyaránt megfér a költői színház, a performansz, a színházi nevelési előadás, egy klasszikus mű újragondolása vagy egy intimszínház műfaján alapuló auto-színház. Minden évad egy lehetőség, egy új szemszög, amelyen keresztül vizsgálni lehet a körülöttünk lévő világot, a társadalmat és magát az embert. A játékos ember játszik a műfajokkal, játszik a színházzal. Az alkotóközösség szemlélete lehetővé teszi a társadalmi problémák szabad és játékos megközelítését, a különböző művészeti ágak, műnemek és műfajok keveredéséből származó új műfajok létrejöttét, a nyitottságot az európai és tengerentúli kortárs művészetekre. A Homo Ludens Project az alkotók célkitűzése szerint különböző intézményekkel, társulatokkal, önálló alkotókkal folyamatos és változatos együttműködésekben folytatja tevékenységét.