OKTÓBER - ZUG MŰVÉSZETI TETTHELY - 2020

Helyi aktivizmus 1x1 - a Társaság a Szabadságjogokért képzése

2020. október 1.  17:30-19:30 - Online esemény
facebook esemény

Hogyan legyél aktív tagja a politikai közösségednek? Mi az a közmeghallgatás? Mihez van ott jogod? Hogyan keresheted meg az önkormányzati/országgyűlési képviselődet? Mivel érdemes hozzá fordulni? És mi a helyzet a képviselő-testületi ülésekkel? Ezek nyilvánosak? Miről van ott szó? Mit tehetek, ha a képviselő-testület jogszerűtlen döntést hoz? Hogyan kezdeményezhetek helyi népszavazást? És mik az önkormányzati képviselők lehetőségei?
Mindezekre és a kapcsolódó kérdésekre is választ kaphatsz a képzésen gyakorlati példákon és eseteken keresztül.

Aki segít a válaszok megtalálásában: Szabó Attila, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének jogásza, a TASZ Regionális Irodái Projektjének vezetője.

Addig is megnézheted a TASZ honlapján, hogy miről lesz szó: https://tasz.hu/cikkek/helyi-onkormanyzati-aktivizmus-1x1 "

Az előadás online, a Google Meet használatával valósul meg.

 

Morzsái az eltörött világkalácsnak

2020. október 2.  19:00 -20:00 - Jugyu Klub
facebook esemény - Jegyek: https://tixa.hu/lesznai_morzsai_201002

“Morzsái az eltörött világkalácsnak” - elektroakusztikus monodráma

A nemzetközileg elismert, a XX. század első felében alkotó Lesznai Anna képzőművész, író és költő életét bemutató darabban az elektroakusztikus zene találkozik Lesznai Anna válogatott szövegeivel.

Lesznai kora meghatározó alakja volt, közeli barátságot ápolt a Nyolcakkal, Bartók Bélával, pár évig Jászi Oszkár felesége volt. A nemesi származású művész a harmincas években amerikai száműzetésbe kényszerült, New Yorkban halt meg 1966-ban. Gondolatait elképesztően izgalmas naplóiban rögzítette, meséi, versei pedig számtalan kötetben jelentek meg.

Az előadás szövegkönyvének alapjául Lesznai válogatott naplórészletei és versei szolgálnak. Ezek hol prózai, hol énekelt formában jelennek meg, elektroakusztikus zenei textúrába ágyazva, mely az életmű sokszínűségét követve zenei stílusok egész sorát vonultatja fel.

Előadók:
Szalontay Tünde – próza
Bodrogi Éva – szoprán
Bolcsó Bálint – elektronika

Az előadás a Köszönjük Magyarország program keretében valósul meg.
A jegyvásárlással a ZUG színház és művészeti tetthely működését támogatjátok.
Jegyeket a TIXA felületén keresztül tudtok vásárolni: https://tixa.hu/lesznai_morzsai_201002
Jegyárak: diákjegy: 1000,- Ft, felnőtt jegy: 1500,- Ft
A jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Az előadásra a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

Kreatív írás, szépírás kurzus Szilasi Lászlóval, 3. félév

2020. október 14, 21, 28, november 4, 11, 18, 25, december 2, 9, 16.  18:00-19:30 - ZUG művészeti tetthely
facebook esemény - 
Jegyértékesítés: https://tixa.hu/szilasi_szepiras_kurzus_3?fbclid=IwAR1q8BoQ1mIpGVKt900cUxKe1PegH9lGb7MglMng9p0SP5s9rqhLQVHyrpc

A Homo Ludens Project és a ZUG színház és művészeti tetthely ismét elindítja kreatív írás, szépírás kurzusát.

A kurzuson a saját írásaitokat beszélhetitek meg workshop formájában.
Az első félóra: olvasmányok
második félóra: naplók felolvasása
harmadik félóra: elbeszélések felolvasása

Miről lesz szó a tanfolyamon:

Kortárs irodalmi tudás: A kurzuson átfogó képet kaphatsz az aktuális kortárs irodalmi helyzetről. A csoport minden héten megbeszéli az aktuális olvasmányokat, tudtok egymásnak ajánlani, könyvekről beszélgetni;
Analitikus és kritikus szemlélet fejlesztése: a saját és idegen szövegek elemzésén keresztül megtanulhatod, mire érdemes figyelni olvasás közben, hogyan tudod megtalálni a hibákat, hogyan érezd az erősségeket;
Írástechnika és önálló szövegalkotás: találd meg saját (szép)irodalmi írói hangod, kezedhez álló írói eszközöket úgy, hogy közben megtanulod az alapvető szabályokat a stilisztikáról, a cselekményvezetésről, a címadásról, anyaggyűjtésről és sok minden másról gyakorlati példákon, saját szövegek vizsgálatán, elemzésén keresztül;
Ami az írás mögött van: beleláthatsz az írói munka kulisszái mögé - hogyan működik a szerkesztés és a korrektúra, hogyan kerül egy könyv a kiadóhoz, mi a könyvkiadás útja;
Inspiráció: a kurzuson kis csoportban dolgozhattok - mivel mindenkit az írás szeretete hozott össze, könnyen találtok közös témát, inspiráljátok egymást a közös beszélgetések során. A kis létszám pedig garancia arra, hogy minden írásra jut idő.

A kurzus vezetője Szilasi László József Attila- és Mészöly Miklós-díjas irodalomtörténész, író, egyetemi docens, a Szentek hárfája, a Luther kutyái című regények szerzője. Legutóbbi könyve, a Kései házasság, idén jelent meg.
Ha érdekel az irodalom, szeretnéd fejleszteni technikádat, szeretnél tapasztalatot gyűjteni és tanulni a nagyoktól, jelentkezz!

A kurzus október 14-től indul, heti 1 alkalommal, szerdánként 18:00-19:30 között és 10 alkalmat ölel fel.
A workshop zárásaként lehetőségetek lesz írásaitok egy felolvasóesten előadni a ZUG-ban, valamint a Tisztatáj folyóirat honlapján is publikálásra kerülnek.

Jegyár: 45.000,-/10 alkalom
Jegyeket a TIXA felületén tudtok vásárolni: https://tixa.hu/szilasi_szepiras_kurzus_3

 

A képregénykészítés alapjai - workshop Pilcz Rolanddal

2020. október 19, 26. 18:00 - ZUG művészeti tetthely
facebook esemény - Jegyek

 

Időpontváltozás: A kurzus kezdési időpontja: 2020. október 19.

Szereted a képregényeket? Talán már saját műbe is belekezdtél? Szeretnél többet tudni a képregényalkotás mikéntjéről?
Most itt a lehetőség: a ZUG színház és művészeti tetthely elindítja a képregényes workshopját Pilcz Roland vezetésével.
Pilcz Roland tizenéves kora óta rajzol képregényeket, kezdetben egyetemi újságokban publikált, majd 2005-ben jelent meg első önálló képregénye. Saját munkái mellett külföldi képregényekben dolgozott színezőként. Kalyber Joe sorozata ugyan várja az epikus lezárást, de addig is YKX történetével vigasztalja a kalandfilmek rajongóit. Alfabéta-jelölt, a Szegedi Képregényfesztiválok állandó előadója, résztvevője.
Roland vezetésével gyakorlatban, saját munkáitokon keresztül felmérhetitek, hol tartotok és merre, hogyan érdemes elindulnotok. A workshopon feladatokon keresztül, rövid, elméleti iránymutatás mellett tanulhattok az alapokról, megismerkedhettek a tervezés és kivitelezés lépéseivel, beszélgettek arról, hogyan érdemes hozzáfogni a képregényrajzoláshoz.

Miről lesz szó a tanfolyamon:
Alapok, a képregény műfaji eszközei;
Képregény írása-tervezése (írás, tervezés, layoutozás);
Képregény rajzolása, klasszikus és digitális megvalósítás;
A képregény esztétikája;
Borító, utómunka, nyomtatás, kiadás, további lehetőségek.

A kurzus szeptember 21-től indul, heti 1 alkalommal, hétfőnként 18:00-20:00 között és 5 alkalmat ölel fel.

Részvételi díj: 25.000,- Ft/5 alkalom

Jegyeket a TIXA felületén tudtok vásárolni: https://tixa.hu/pilcz_kepregeny_workshop_2020

 

A sikeres nyilvános beszéd kulisszatitkai

2020. október 20. 18:00 - ZUG művészeti tetthely
facebook esemény - Jegyek

 

A ZUG színház és művészeti tetthely a Beszélőkém csapatával elindítja a sikeres nyilvános beszédre felkészítő workshopját.

Előadást kell tartanod az iskolában vagy egyetemen, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Szakmai előmeneteled szempontjából fontos, hogy magabiztos legyél egy meetingen vagy egy konferencián? Akkor ez a kurzus neked szól!
A workshopon azt tanulhatjátok meg, hogyan érdemes megszólalnotok közönség előtt, hogyan köthetitek le a hallgatóságot, hogyan gyűrjétek le a lámpalázat.
Az órákon rövid elméleti ismeretek átadása után gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek rövid feladatokon keresztül. A csoportban egymás előadásait, beszédeit meghallgathatva játszva tanulhattok.
A Beszélőkém csapata - Csák Luca, Laczi István és Tasnádi Dávid - régóta tart előadásokat, workshopokat a nyilvános beszéd témájában, magabiztosan vezetik végig a résztvevőket a mondanivaló megfogalmazásától annak hatásos átadásáig.

Miről lesz szó a tanfolyamon:
1-2. óra Beszéd születik: a beszédírás trükkjei, a storytelling alkalmazása, személyes történetek hatásos megosztása egy előadásban, a különböző beszédstílusok alkalmazása, saját stílusotok megtalálása;
3. óra - Tiéd a színpad, mit kezdesz vele?: nonverbális kommunikáció alkalmazása, játék a hangoddal, a mozdulataiddal, az érzelmek hatékony alkalmazása, az elektronikai eszközök jó megválasztása;
4. óra - Le a lámpalázzal!: hogyan gyűrjük le a félelmet, ami minden nyilvános megszólalásnál megjelenik - technikák, tanácsok, módszerek;
5. óra - Gyakorlás teszi a mestert: hogyan készülj fel egy konkrét beszédre, előadásra, hogyan használd a szüneteket és hogyan készülj fel a váratlan szituációkra.

A kurzus október 20-tól indul, heti 1 alkalommal, keddenként 18:00-19:30 között és 5 alkalmat ölel fel.

Jegyár: 20.000,- Ft/5 alkalom

Jegyeket a TIXA felületén tudtok vásárolni: https://tixa.hu/nyilvanos_beszed_ZUG_2020

 

Színház vs. Politika - beszélgetés Máté Gáborral és Jászay Tamással

2020. október 22. 19:00 - Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged Kálvária sugárút 23.
facebook esemény - Jegyek

 

Örök vita, hogy a színház mennyire legyen, mennyire lehet politikus. Kizárólag a szórakoztatás a feladata, vagy az (is), hogy szembesítse a nézőket a hétköznapi valósággal, problémákkal, társadalmi kérdésekkel? A párbeszéd folyamatos, az elmúlt egy hónap eseményeinek fényében pedig különösen aktuális is. Egy közéleti szerepvállalás mikor politikai tett vagy és mikor szól csak a művészet önállóságáról? Le lehet-e, illetve érdemes-e leválasztani a színházat arról a társadalmi térről, amelyben tagjai és maga az intézmény is működik?

Programunkon Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, valamint Jászay Tamás színikritikus, szerkesztő beszélget a fenti kérdésekről és még sok minden másról a színház és a politika viszonya kapcsán.

Jegyár: 2.500,- Ft

Jegyértékesítés: https://tixa.hu/mate_jaszay_civil_eloadas_201022

Az előadásra a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.