Idén kilépett a négy fal közül a Homo Ludens Project

2020. szeptember 4. - delmagyar.hu

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/iden-kilepett-a-negy-fal-...

Rendhagyó módon színházi előadás helyett filmbemutatóval indította évadát a szegedi Homo Ludens Project társulata. A karanténidőszak alatt készült, Esterházy Péter szövegeitől ihletett, Egy nő című montázsfilm vágyról és vágytalanságról mesélt közönségének. Az évadot szabadtéri ősbemutatóval folytatja a független színházi közösség.

A Góbi Rita Társulat Perdül című szabadtéri, egyszemélyes, kortárs táncelőadásával nyitotta meg 2020/21-es évadát a szegedi Homo Ludens Project, független színházi alkotóközösség a Vaszy Viktor téren, a Thealter nemzetközi színházi fesztivál keretében. Az élet élvezetét fókuszba helyező előadásban a kortárs mozdulatvilág és a népzene egyszerre jelent meg sok-sok humorral fűszerezve.

Montázsfilm

Az évadnyitó programsorozat a Belvárosi Moziban folytatódott, ahol rendhagyó módon ez alkalommal nem színházi előadással, hanem a karantén időszaka alatt alkotott, Egy nő című filmmel köszöntötte a Homo Ludens Project társulata első produkcióként közönségét.

– A film hordozza a karanténhelyzeteket, mert minden művész, színész, zenész otthonában vette fel a jeleneteit, zenéit. Ezt rengeteg utómunka követte, ugyanis nem klasszikus, hanem montázsfilmet akartunk készíteni, mely ötvözete az irodalomnak, a táncnak, az előadó- és képzőművészetnek – fejtette ki Benkő Imola Orsolya társulatvezető, a film egyik készítője.

Hozzátette: a mű a karanténidőszak költői lenyomata. Esterházy Péter szövegeinek feldolgozásán keresztül azokra a kérdésekre keresi a választ, hogyan tudunk egymáshoz közelebb jutni, miként működteti a társadalmat a vágy és a vágytalanság.

Kerti ősbemutató

A film témáját gondolja tovább a társulat őszi bemutatója, az Érintés dicsérete című, szintén összművészeti alkotás, mely a tánc, a színház, a performanszművészet és az irodalom elegye. A mű fókuszában az érintés utáni vágy áll a karanténhelyzettel összefüggésben, ám korántsem annak negatívumaira koncentrál. Utat mutat, hogyan lehet, hogyan érdemes egymáshoz közel kerülni. Az előadással a társulat kilép megszokott előadóhelye, a Zug Színház falai közül: az ősbemutatót szeptember 11-én 19 órától a III. Tisacra Összművészeti Fesztivál keretében a Szeged Alsóvárosi Ferences Plébánia kertjében tartják.

Színes programkínálat

A Homo Ludens Project kimozdulása ellenére korántsem marad üres a Zug Színház – jelentette be Szilágyi Szabolcs színész. Vendégelőadásként Ágens Az anyalét című előadását, továbbá az E-Mancik Színházi Manufaktúra Verslábak neccharisnyában című produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők szeptemberben. Októberben Szalontay Tünde és Bolcsó Bálint fúziója, kísérleti előadása következik, mely Lesznai Anna életművét dolgozza fel.

Emellett a teátrum folytatja tavaly útjára indított, a civil szféra felé nyitó akcióját, melynek keretében L. Ritók Nóra pedagógus tart előadást szeptemberben, majd októberben Máté Gábor és Jászay Tamás beszélgetnek a politika és színház kapcsolatáról, novemberben Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere és Kelemen Zoltán egyetemi oktató diskurál majd a romák helyzetéről a kortárs irodalomban, decemberben pedig, a sorozat zárásaként Iványi Gábor és Liszkai Tamás beszélget a civilség és az egyház témájában.